D.LIPŠIC:Novela zákona o obecnom zriadení umožní odčlenenie aj menšej časti obce

06.04.2011 Poprad

Štrba 6. apríla (TASR) – Členovia Občianskeho združenia (OZ) Nová Žehra a obyvatelia centrálnej časti obce Žehra spolu s obecnou časťou zvanou Hodkovce majú nádej, že sa budú môcť odčleniť od zvyšku obce aj napriek tomu, že nemajú viac ako 3000 obyvateľov. Minister vnútra Daniel Lipšic dnes totiž po výjazdovom rokovaní vlády v Štrbe oznámil, že na stole je návrh novely obecného zákona, ktorý umožní takéto oddelenie obce v prípade, že samosprávne orgány sú nefunkčné a porušujú zákon.
„Bude sa môcť odčleniť aj menšia časť obce, pokiaľ v nej prebehne referendum a budú môcť vytvoriť samostatnú obec,“ objasnil Lipšic. Cieľom novely obecného zákona podľa neho je, aby zvyšná časť dediny nedoplácala na nezodpovedné hospodárenie samosprávy v zlúčenej obci a na tých, ktorí porušujú zákony.
„V Žehre sú veľmi vážne podozrenia na nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami, ak by novela zákona bola schválená, bolo by na ministerstve vnútra posúdiť tú situáciu a umožniť v takom prípade rozdelenie obce aj v prípade, že nespĺňa kritérium 3000 obyvateľov,“ konštatoval Lipšic.
Nové kritérium je nastavené tak, že pokiaľ orgány obce porušujú zákony viac ako tri mesiace, v takom prípade bude možné odčlenenie aj menšej časti obce. Rozhodovať o tom bude vláda na základe odporúčania Ministerstva vnútra SR. „Časový horizont je tento rok, nemalo by ísť o politiku, malo by ísť len o snahu pomôcť slušným ľuďom, ktorí sú diskriminovaní zo strany vlastnej samosprávy,“ zdôraznil minister.
Táto novela podľa zástupcu OZ Nová Žehra Jozefa Tekeliho vleje nový elán medzi občanov Žehry, ktorí bojujú za odčlenenie. „Obyvatelia obce Žehra sú pripravení okamžite, keď novela nadobudne platnosť, realizovať referendum a prejavia snahu na odčlenenie,“ uviedol Tekeli. Ide o približne 500-člennú časť Žehry, ktorá žije v centre a v spomínaných Hodkovciach. Samotná obec Žehra má približne 2000 obyvateľov, zvyšných 1500 ich žije v tretej časti zvanej Dreveník.
„Správa hlavného kontrolóra konštatuje, že od roku 2007 až doteraz bolo 80 percent uznesení obecného zastupiteľstva, resp. aktivít, ktoré robilo obecné zastupiteľstvo a obecný úrad, protizákonných,“ informoval predseda OZ Nová Žehra Miloš Pacovský. Väčšina členov obecného zastupiteľstva pritom bola z Dreveníka. 
 

Vyberte región